VaTaN

► "Mahzenden Göklere" ◄

McDonald’s ve KFC’ye öfke


Çinliler, McDonald’s ve Kentucky Fried Chicken(KFC)’lerin Çinlileri sudan ucuz ücrete çalıştırmasına büyük öfke gösterdi ve bunu işçi haklarının ihlali olarak değerlendirdi.
Çinlilerin yarı zamanlı olarak çalıştığı McDonald’s ve KFC’lerde saat ücretinin 4 yuan (50 cent) olmasına tepkiler sürüyor. Bu ücretin sadece iki küçük dondurma fiyatına denk geldiğini yazan yerel medya, bunun standartların altında olduğunu savundu.

Ülkenin güneyindeki Guangzhou şehrinde yerel hükümetin, saat ücretinin 4,3 yuandan az olmama koşulu getirdiği belirtilirken, şehirdeki ortalama saat ücretinin 7,5 yuan civarında seyrettiği kaydedildi. New Express gazetesinin haberinde ABD’li fast-food devlerinin kontratlarının çalışan Çinli işçilerin yasal haklarını ihlal ettiği kaydedildi.

Gazeteye açıklama yapan bir hükümet yetkilisi, bu tür ihlalleri tespit ettiklerini ve bu kurumlara durumlarını gözden geçirme ve çalışanların kaybını tazmin etme emrini verdiklerini söyledi. Adı açıklanmayan aynı yetkili, detay vermeksizin, problemin devam etmesi halinde ceza keseceklerini de ifade etti. Çinli kaynaklar, ABD’li fast-food devlerinin ayrıca yarı zamanlı çalışanlarına bir aylık deneme süresi uygulamasından da şüphelendiklerini açıkladı. Gazetenin haberinde, yarı zamanlı çalışanlarının bir aylık deneme süresine tabi tutulmasına gerek olmadığı belirtildi.

-ÇİN’DE 3 BİN MCDONALD’S VE KFC ŞUBESİ VAR-

Devlet medyasına göre McDonald’s ve KFC’nin Çin genelinde yaklaşık 3 bin şubesi bulunuyor ve buralarda yaklaşık 200 bin kişi çalışıyor. Şehirdeki avukatlardan Zhu Yongping, kontratların çok ciddi olarak çalışanların haklarını ihlal ettiğini ve olayın üzerine gideceğini ifade etti.

Lin soyadlı McDonald’s çalışanı bir genç bayan da, bu kuruma saygıdeğer bir yabancı kurum olduğunu için gelip çalıştığını; ancak edindiği tecrübenin ardından bu kanısının değiştiğini söyledi. Li, “Yeterli dinlenmem yok. Sanki aşırı sömürülüyorum.” diye konuştu.

Şehirdeki bir KFC yetkilisi Cui Minghuan ise, işçi haklarını ihlal konusuyla ilgili olarak, eyalette tam zamanlı olarak çalışmayanlara şu anki kanunlarda belirtilen en düşük saat ücreti ödemesi kuralının KFC’lerde yarı zamanlı olarak çalışanlara uygulanamayacağını belirterek, iddiaları yalanladı.

Cui, yarı zamanlı çalışanlarının ne tam zamanlı ne de tam zamanlı olmayan işçiler olduğunu ifade ederek, “O yüzden onların saat ücreti kurallarla belirlenemez.” dedi. Bunun üzerine Eyalet İşçi ve Çalışma Güvenliği yetkilileri, Cui’nin bu sözlerini gülünç olarak değerlendirdi.

McDonald’s ise konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaparak, kurumlarının Çin’deki ilgili kuralları ihlal etmediğini bildirdi.

Çin merkezî hükümeti çalışanların ücretlerinin daha da iyileştirilmesi için gerekli adımların atılmasından yana çaba gösteriyor. Buna göre Pekin’de çalışanların asgari ücreti aylık 550 yuan (72 dolar) iken ülkenin en büyük ve zengin şehri Şanghay’da ise bu rakam 650 yuan (85 dolar) olarak saptandı.

Şu ana kadar Çin’de kurulan 150 bin yabancı sermayeli işletmenin bir sendikası bulunuyor ve bu sendikanın toplam 4,29 milyon üyesi var. Gazetenin haberinde, McDonald’s ve KFC’nin ise henüz sendikasının bulunmadığı belirtildi.

Nisan 1, 2007 - Posted by | China, Dünya, Diğer, Güncel, Gündem, Genel, Haberler, Hukuk, Türkçe, İnsan

1 Yorum »

  1. bende mcdonalds calısanıyım yorumlarınızı bende beklıyorım despinababy@htmaıl.cm

    Yorum tarafından senem | Ocak 14, 2008 | Cevapla


Yorum bırakın